Sağlıklı Kalmak İçin Ne Yemelisiniz?

Sağlıklı Kalmak İçin Ne Yemelisiniz?

Diyet iyi bir genel sağlık sağlanmasında en önemli faktörlerden biridir. Meyveler, sebzeler, yağsız proteinler, sağlıklı yağlar, kepekli tahıllar, fındıklar ve baklagiller bakımından zengin dengeli bir diyet yemek, size en uygun enerji seviyeleri, güçlü bir bağışıklık sistemi ve sağlıklı iç organlar için gereken besin maddelerini sağlar. Buna ek olarak, doğru gıdaları tüketmek sizi kalp hastalığı, felç ve Tip 2 diyabet gibi yaygın görülen kronik hastalıkların yanı sıra hastalığın önemli bir risk faktörü olan obezite’den korur.

 

 

 

Meyve ve Sebzeler Bol

Amerikalılar için 2010 Diyet Rehberleri, tüm Amerikalıların meyve ve sebze alımını artırmasını öneriyor. Bitki gıdaları çeşitli hayati besinler ve antioksidan bileşikler sağlar. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, sebze ve meyvelerdeki lif, vitamin ve minerallerin sağlık açısından ve kanser dahil olmak üzere kronik hastalıkların önlenmesinde önemli olduğunu belirtmektedir. Her gün 3-5 porsiyon sebze ve 2-3 porsiyon meyve yemeyi hedefleyin.

 

 

 

Onarım için Protein

Vücut kendini yenilemek, normal işlevleri sürdürmek ve yeni hücreler yaratmak için protein gerektirir. Amerikalılar için 2010 Yiyecek Rehberleri, soya gıdaları, balıklar, kümes hayvanları, yumurta ve tuzsuz fıstık gibi protein açısından zengin gıdaları tüketmesini önermektedir. Az yağlı süt gıdaları hem iyi bir protein kaynağı hem de kalsiyum bakımından zengindir; bu mineral kemik sağlığı için gereklidir. Protein açısından zengin gıdalar, özellikle önemli vitamin ve minerallerde, özellikle de B vitaminleri, E vitamini, demir, magnezyum ve çinko bakımından yüksektir. Diyetteki protein sağlıklı kalabilmek için gerekli olsa da, MedlinePlus çok fazla proteininin kolesterol düzeylerini yükseltebilir ve böbrekleri zorlayabileceğini kaydeder. CDC’ye göre günlük kalorinin yüzde 10 ila 35’inde protein var.

 

Sağlıklı yağlar

Tüm deniz ürünleri iyi protein kaynaklarıdır ve birçok balık önemli yağlarda yüksektir, bu yağlar omega-3 yağ asitleri olarak bilinir. Amerikalılar için 2010 Yiyecek Yönergeleri, Amerikalıların diyetlerinde et ve kümes hayvanlarının bir kısmını değiştirerek deniz alımlarını artırmalarını öneriyor. Omega-3 yağ asitleri beyindeki hücre membranlarının oluşumuna ve çeşitli inflamatuar hastalıklara ve kansere karşı koruma sağlar. EPA-eikozapentaenoik asit ve DHA-dokosaheksaenoik asit olarak bilinen iki önemli omega-3 yağ türü, somon, alabalık, deniz kabuğu, orkinos ve istiridye dahil olmak üzere bazı balık tiplerinde yüksek miktarlarda bulunur. Omega-3s’e ilaveten, diğer birçok gıdada sağlıklı, doymamış yağlar bulunur. Örnekler avokado, keten tohumu, fındık, zeytinyağı, kanola yağı ve diğer bitkisel yağları içerir. 2.000 kalorilik diyet temelinde,

 

Kuruyemiş, Tahil ve Baklagiller

Fındık sadece iyi bir protein kaynağı değil, aynı zamanda sağlıklı doymamış yağlar ve çeşitli ilave sağlık teşvik edici maddeler içerir. “Besin Öğeleri” nde yayınlanan 2010 tarihli bir makaleye göre, fındıkların benzersiz kompozisyonu onları hem kadınlarda hem de erkeklerde koroner kalp rahatsızlığının ve şeker hastalığının önlenmesinde yararlı hale getiriyor. Baklagiller, 2001 yılında “İç Hastalıkları Arşivi” nde yayınlanan bir çalışmanın notlarına göre, sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası, çünkü çözünür lif açısından zengin, kalp hastalığının azalması ile ilişkili bir lif türü. “Beslenme İncelemeleri” nde yayınlanan 2008 tarihli bir makaleye göre, tahılların yüksek bir miktarda alınması, obezite riskinin yanı sıra daha küçük bel çevresi ile ilişkilendirildi.

Bu Konular da İlginizi Çekebilir

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Adınız (gerekli) : Telefon (gerekli)

Biz Sizi Arayalım
biz sizi arayalım
© 2018